Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Venezuela - Malé Benátky

Venezuela leží v severní části Jižní Ameriky a je omývána Karibským mořem. Mezi největší venezuelské atrakce patří kilometry dlouhé, písečné pláže Karibiku, zasněžené vrcholky And, nejvyšší vodopád na světě Salto Angel, tropické deštné pralesy, široké savany, řeka Orinoko se svou úrodnou deltou, původní indiánské vesnice a metropole Caracas.

Pojmenování Venezuela znamená Malé Benátky (Venezia) a to díky podobnosti, kterou kolonizátoři a obyvatelé připisovali indiánským obydlím v přístavu Maracaibo s významným historickým centrem Itálie. Zdejší krajina patří k těm nejoriginálnějším, protože na západě se tyčí zasněžené vrcholky And a na jihu leží vlhké amazonské pralesy. Na východě se rozkládá nádherná plošina Gran Sabana se zvláštními plochými vrcholy a bílé pláže na Karibském pobřeží jsou lemovány kokosovými palmami.

Hlavní město Venezuely je typické jihoamerické velkoměsto, které je stejně zajímavé jako depresivní. Caracas má všechny vymoženosti velkoměsta – luxusní restaurace a hotely, divadla, muzea, noční bary, nákupní centra – a mnoho problémů – chudobu, kriminalitu a znečištění. Caracas je ukázkovým příkladem moderní architektury chlubící se na každém rohu sochami, mozaikami a freskami. Díky své výhodné poloze na karibském pobřeží je vstupní branou do And a Amazonie.

K zajímavým místům se bezesporu řadí Národní Kapitol (Capitolio Nacional), rodný dům S. Bolívara, Muzeum koloniálního umění, Panteón Nacional, centrální park a Bolívarovo náměstí. Malé staré město El Hatillo je dnes vzdáleným předměstím Caracasu, ale předtím než se stalo součástí metropole, žilo si po staletí svým vlastním životem. Jako řada jiných venezuelských měst má své vlastní Bolívarovo náměstí a dokázalo si uchovat něco ze své původní koloniální architektury.

Los Roques je krásné korálové souostroví asi 150 km severně od centrálního pobřeží. Tvoří jej asi 40 větších ostrovů a přibližně 250 dalších bezejmenných ostrůvků. Celé souostroví bylo v roce 1972 prohlášeno národním parkem a vstup je povolen jen do tzv. rekreační zóny, která zahrnuje ostrovy Gran Roque, Madrizquí, Cayo Pirata, Noronquises a Crasquí.

Národní park El Ávila chrání 90 km dlouhé pásmo strmých zelených hor, které se rýsují na severu Caracasu a oddělují město od moře. El Ávila  je ideálním místem pro milovníky pěší turistiky, je zde kolem 200 km turistických stezek, z nichž většina je dobře značená.

Tipy na výlety
Na ostrově Isla Margarita, který byl objeven Kryštofem Kolumbem 15. srpna 1498, najdete překrásné pláže s křišťálově průzračným modrým mořem. Margarita znamená v antické řečtině „Perla“, ostrov tak byl pojmenován díky své kráse, bohatství a nádheře zdejších perel.

Doporučujeme pronájem vozu, neboť ostrov nabízí zajímavé historické památky, které by neměly uniknout vašemu zájmu. Na Margaritě jsou dva národní parky a tři přírodní rezervace, kde žijí kolonie rudých ibisů, plameňáků, některé druhy volavek a zvláštní druh papoušků zvaných „Cotorra Margaritena“. Najdete zde několik hradů, pevností, katedrál a kostelů. Pláž Playa El Yaque je nejlepším místem pro windsurfing.

San Francisco de Yare
Klidné město asi 70 km jihovýchodně od Caracasu bylo založeno roku 1718 a pyšní se krásným kostelem z 18. století a zachovalou koloniální architekturou. Nejvíce však město proslavily oslavy Tančících ďáblů, pořádané každoročně od roku 1742 na svátek Božího těla. Až 1000 tanečníků oblečených do fantastických masek ďáblů vychází do ulic a předvádějí rituální tance v rytmu bubnů.

Informace
Během pobytu v Caracasu není příliš bezpečné pohybovat se pěšky mimo hlavní zóny, zejména po setmění, jiná je situace v turistických centrech (například Mérida, ostrov Margarita). Velmi nebezpečná je návštěva okrajových čtvrtí Caracasu, tzv. ranchitos, kde je běžná i závažná kriminalita. Politické události se jen výjimečně dotýkají turistických oblastí, ale riziko únosů je vyšší v hlavním městě Caracasu. Západní oblast hraničící s Kolumbií je ohrožována Kolumbijskými povstalci.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 181 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko